Blåbeton – En skjult sundhedsfare i ældre bygninger

Blåbeton – En skjult sundhedsfare i ældre bygninger

oktober 9, 2024 0 Af ebbcqjis

Mellem 1929 og 1975 blev blåbeton flittigt brugt som byggemateriale i både enfamiliehuse og etagebyggerier i Sverige. Det, der gør blåbetong særligt bekymrende, er dens indhold af radium, som nedbrydes og danner radon – en gas, der udgør en alvorlig sundhedsrisiko. Udover radon udsender blåbeton også gammastråling, hvilket forstærker faren ved at have det i hjemmet eller på arbejdspladsen.

For at sikre, at indendørs radonniveauer ikke udgør en sundhedsrisiko, er radonmåling den eneste pålidelige metode. Radonniveauer måles i enheden Becquerel (Bq/m³) pr. kubikmeter luft, og grænseværdien for radon i boliger og offentlige bygninger er fastsat til 200 Bq/m³ som et års gennemsnit. For at opnå en nøjagtig måling bør langtidsmålinger udføres. Heldigvis er det nemt at måle radonniveauerne selv ved at bestille radonmålere og følge enkle instruktioner.

Hvis radonmålingerne viser forhøjede niveauer, er det næste skridt at finde årsagen. Her kan en radonekspert udføre en gammastrålingsmåling, som kan vurdere, om den forhøjede radon skyldes tilstedeværelsen af blåbeton. Hvis dette er tilfældet, kan man overveje flere forskellige løsninger, såsom at forbedre ventilationen, bruge specielle radontapeter eller fjerne det pågældende materiale.

Blåbeton er kendetegnet ved sin matte blå farve og sin porøse struktur, som kan minde om en svamp. Farven kan dog variere fra mat blå til grå, hvilket gør det svært at identificere blåbeton udelukkende ved øjet. Det er derfor afgørende at få foretaget radonmålinger, hvis der er mistanke om, at bygningen indeholder blåbeton.

I dag findes der omkring 400.000 boliger i Sverige med blåbeton, især i områder som København, Aarhus, Aalborg, Odense og andre større byer. Selvom produktionen af blåbeton stoppede i 1975, blev det fortsat brugt i byggerier frem til midten af 1980’erne. Dtte betyder, at mange ældre bygninger stadig kan indeholde dette potentielt farlige materiale.

Hvis en forhøjet radonkoncentration skyldes blåbeton, er der flere tiltag, man kan tage for at reducere radonniveauerne. Det mest almindelige er at forbedre ventilationen, hvilket kan øge luftudskiftningen i bygningen. I nogle tilfælde kan anvendelse af radontapeter eller fjernelse af det berørte materiale også være nødvendigt for at sikre et sundt indeklima.

Det er vigtigt at være opmærksom på risikoen ved radon, især i ældre bygninger, der kan indeholde blåbeton. Ved at udføre radonmålinger og træffe de nødvendige foranstaltninger kan man sikre en sund indendørs luftkvalitet og mindske risikoen for radonrelaterede sundhedsproblemer, herunder lungekræft.

Relateret information
Für eine fundierte Übersicht zu Radon-Messgerät sind Sie hier genau richtig. Mehr über Radon-Messgerät finden Sie auf dieser Seite.